Case din Lemn

O casa pe structura de lemn reprezinta o constructie ecologica, ce ofera o rezistenta superioara la miscari seismice de intensitate mare si in plus au o durata de viata mai mare decat cea a caselor traditionale. Ar trebui cunoscut faptul ca tehnologia caselor construite din lemn este de departe cea mai folosita din lume.

Statistica

In Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn sau OSB (placi din aschii late de lemn), 60% din casele nordice, mai ales in Norvegia si Finlanda sunt construite din lemn, in Germania procentul este ceva mai mic 10-15%, iar Franta incurajeaza masiv construirea cu materiale ecologice, asa cum este lemnul. O casa din lemn este rezistenta la intensitati seismice de peste 8 grade pe scara Richter. O casa din lemn are un timp de executie cu 30% mai redus in comparatie cu o casa din caramida si beton. Costurile unei case din lemn sunt cu 40% mai mici decat in cazul caselor de zidarie si beton intrand astfel in categoria de case ieftine. O casa din lemn are o durata de viata de peste 100 de ani.


In Romania este inca populara tehnologia otel-betonului, ce creeaza impresia falsa a durabilitatii in comparatie cu o casa pe structura de lemn, iar asta pe langa prejudecatile bine cunoscute cum ca o casa de lemn este mai susceptibila unui incediu, un lucru foarte adevarat daca am trai inca in anii 1940.


Avantajele unei case din lemn

O casa din lemn are un timp de executie mai scurt, datorita panourilor de tip sandwich formate din straturi de vata minerala si folii bariera antivapori, ce au o greutate redusa, prezinta un risc seismic foarte scazut, asigura o izolatie fonica si termica foarte buna iar costurile sunt semnificativ reduse.
Echivalentul termic al unui perete de tip sandwich de 15cm este un perete de caramida de 50 cm! Elasticitatea lemnului si a elementelor metalice de prindere si fixare confera o rezistenta superioara in compartie cu o casa de caramida, aceasta suportand o rezistenta seismica de pana la 8,5 grade pe scara Richter.

Temerile referitoare la posibilitatea mai mare a unui incendiu in cazul unei case de lemn sunt si ele nejustificate, cat timp sunt folosite solutii ignifugante eficiente pentru tratarea materialelor lemnoase de constructie. Un alt mare avantaj al caselor din lemn este si posibilitatea construirii in orice anotimp, intr-un timp foarte scurt, datorita utilizarii tehnologiilor de construire "uscate".

Un alt avantaj este si maleabilitatea unei constructii din lemn, aceasta putand fi adaptata oricarui tip de proiect de casa, indiferent de stil arhitectural sau de design.
In sfarsit, calitatea de rezistenta termica ridicata, reduce cheltuielile de exploatare (incalzire, racire) cu 50% fata de constructia de zidarie, care are o inertie termica mult mai mare. O casa de lemn se poate tine neincalzita de la cateva ore la cateva zile dupa care, la nevoie, se poate reincalzi in cateva minute.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Bookmark and Share